Yeni bir araştırma, düzenli çay tüketiminin ileri yaştaki kadınlarda kemik mineral yoğunluğunu olumlu yönde etkileyebileceğini ortaya koydu.
Science Daily sitesinde yer alan habere göre,
Avustralya'daki Flinders Üniversitesinden araştırmacılar, 65 yaş ve üzerindeki
yaklaşık 10 bin kadını, kemik sağlığı ile kahve ve çay tüketimi arasındaki
olası ilişkiyi incelemek amacıyla 10 yıl boyunca takip etti.
Araştırmada, kemiklerin yoğunluğunu ve dayanıklılığını
kaybederek zayıflaması sonucu kırılma riskinin belirgin şekilde arttığı kronik
bir kemik hastalığı olan "osteoporoz" riskinin belirlenmesinde temel
göstergelerden biri olan kemik mineral yoğunluğundaki değişimler
değerlendirildi.
Katılımcıların çay ve kahve tüketim miktarları düzenli
aralıklarla kaydedilirken, kırık riskiyle yakından ilişkili olan kalça ve kaval
kemiği yoğunluğu, gelişmiş görüntüleme yöntemleriyle ölçüldü.
Araştırmanın bulgularına göre, çay tüketen kadınların toplam
kalça kemik mineral yoğunluğu, çay içmeyenlere kıyasla bir miktar daha yüksek
çıktı. Artışın sınırlı olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı olduğu
belirtildi.
Çalışmanın yazarlarından Flinders Üniversitesi Tıp ve Halk
Sağlığı Fakültesi’nden Doç. Dr. Enwu Liu, küçük artışların bile toplum
genelinde kırık riskinin azalmasına katkı sağlayabileceğini ifade etti.
Araştırmanın ortak yazarlarından Ryan Liu, çayın içeriğinde
bulunan kateşinlerin, kemik oluşumunu destekleyebileceğini ve kemik kaybını
yavaşlatabileceğine dikkati çekti.
Düzenli çay tüketimi, yaşlılık döneminde kemik sağlığı için
"erişilebilir bir seçenek"
Kahve tüketimiyle ilgili sonuçların ise daha değişken olduğu
bildirildi. Günde 2–3 fincan kahve tüketiminin kemik yoğunluğu üzerinde olumsuz
bir etkisi görülmezken, günde 5 fincanın üzerinde kahve içen kadınlarda kemik
mineral yoğunluğunun daha düşük olduğu tespit edildi.
Araştırmada, özellikle yaşam boyu yüksek miktarlarda alkol
tüketimi olan kadınlarda, yoğun kahve tüketiminin kemik sağlığı üzerindeki
olumsuz etkilerinin daha belirgin olduğu kaydedildi.
Liu, düzenli çay tüketiminin, yaşlılık döneminde kemik
sağlığını desteklemek için basit ve erişilebilir bir seçenek olabileceğini
belirterek, "Sonuçlarımız, kahveden vazgeçmeniz veya litrelerce çay içmeye
başlamanız gerektiği anlamına gelmiyor." ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar, kalsiyum ve D vitamininin kemik sağlığının
temel unsurları olmaya devam ettiğinin altını çizerek, günlük içecek
tercihlerinin de kemik sağlığı üzerinde küçük ama anlamlı bir rol
oynayabileceğine işaret etti.
Araştırmacılar, özellikle ileri yaştaki kadınlar için günlük
bir fincan çayın, sadece bir alışkanlık değil, kemik sağlığına katkı sunan bir
tercih olabileceğini vurguladı.
Osteoporoz, 50 yaş üstü kadınların üçte birini etkiliyor ve
her yıl milyonlarca kırığa yol açarak kemik sağlığını önemli bir küresel sorun
haline getiriyor.
Araştırmanın sonuçları, "Nutrients" dergisinde
yayımlandı.
Kaynak: AA