TÜBA'dan Obezite Uyarısı: 1. 9 Milyar İnsan Risk Altında



TÜBA, halk sağlığını tehdit eden obezite sorunu karşısında bilimsel bilgi birikimiyle; yeni araştırmaları teşvik etmek ve çözüm önerilerini geliştirmek üzere “Yüzyılın Salgını: Obezite”yi yayımladı.

TÜBA’nın temel hedeflerinden biri, toplumu bilinçlendirme ve daha sağlıklı bir geleceğin inşasında, akademik bilgiye dayalı çözümler üretmek üzere çalışmalarını yürüten TÜBA, Yüzyılın Salgını: Obezite’yle obezitenin kapsamlı ve çok boyutlu bir değerlendirmesini sunarak, topluma ve bilim dünyasına katkı sunuyor. Yalnızca bilim insanları için değil; aynı zamanda sağlık profesyonelleri, politika yapıcılar, yerel yönetimler ve sağlıklı bir toplumu inşa etmeye çalışan tüm paydaşlar için değerli bir rehber niteliğin taşıyor.

Dünya genelinde 1.9 milyardan fazla insan aşırı kilolu ya da obez

Obezite, çağın en yaygın ve ciddi sağlık sorunlarından biri olarak, bireylerin yaşam kalitesini düşürüyor, toplum sağlığını tehdit ediyor ve sağlık sistemlerine ağır yükler bindiren bir salgın halde yayılıyor. Konu hakkında konuşan Başkan Şeker, obezitenin her yaş grubunu etkileyerek fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan önemli sonuçlar doğurduğunu ifade etti ve küresel sağlık sorunu, yalnızca bireylerin beden sağlığını değil, aynı zamanda toplumların sosyal yapısını, ekonomilerini ve kültürel normlarını da derinlemesine etkilediğini söyledi. Şeker şöyle devam etti: “Teknolojik gelişmeler, kentleşme ve modern yaşam tarzı gibi faktörlerin tetiklediği obezite, hareketsiz yaşam, yüksek kalorili ve düşük besin değerine sahip gıdalara kolay erişim gibi sebeplerle daha da yaygınlaşmakta, özellikle çocukluk çağı obezitesi büyük bir risk olarak karşımıza çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde 1.9 milyardan fazla insan aşırı kilolu ya da obez durumdadır ve bu sayının gelecek yıllarda hızla artacağı öngörülüyor. Gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde de obezitenin yaygınlaşması, küresel düzeyde çok boyutlu bir halk sağlığı sorunu haline gelmesine neden oldu. Bu bağlamda, obezite ile mücadele sadece bireysel bir çaba değil, toplum sağlığını korumaya yönelik politikalar ve multidisipliner stratejiler gerektiren kolektif bir mücadeleyi gerektiriyor.” dedi. Ayrıca sürdürülebilir bir toplum sağlığı için, devletler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içinde yürüttüğü politikaların büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Kitabın, Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarının katkılarıyla oluşturulduğunu vurgulayan Şeker, eserin obezitenin nedenleri, yayılma hızı, biyolojik ve sosyoekonomik etkileri, tedavi yöntemleri ve toplum sağlığını geliştirmeye yönelik politikaların detaylı bir şekilde ele alındığına dikkat çekti. Eserle güncel bilimsel bilgiyi kamuoyuna ulaştırarak toplumda farkındalığı artırmanın hedeflendiğini belirterek obezitenin sadece bireyleri değil, toplumsal yapı, ekonomik maliyetler ve kültürel normlar üzerinde de geniş kapsamlı etkiler yaratan bir mesele olduğunu belirtti. Ayrıca ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar ve bu alanda geliştirilen toplumsal politikaların, obezite ile mücadelede çözüm yolları sunduğunu bildirdi. Aynı zamanda TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyeleri olmak üzere, değerli araştırmacılara, yazarlara ve bu sürece destek veren tüm paydaşlara teşekkürlerimi sundu.