Ramazan ayına özel, nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda önerilerde bulunan
Prof. Dr. Halit Tanju Besler, "Orucunuzu açarken hemen çok fazla su
içmeyin. Ayrıca Ramazan denilince sofralar muazzam çeşitli oluyor. İftarın ilk
yarım saatinde tüm yemekleri tüketmeyin. Bir su bardağı ile orucunuzu
açabilirsiniz. Suyu içtikten sonra; hurma, zeytin, bir küçük parça az tuzlu
peynir gibi şeyler yiyin. Kesinlikle az az, sık sık yiyin" dedi.
Ramazan'ın çok özel bir ay olduğunu belirten İstanbul Aydın
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Tanju
Besler, "Yaklaşık 12 saati bulan, uzunca açlık süresi var. İftardan sonra
sahura geçen dönemi çok iyi değerlendirmek gerekir. En önemli nokta budur. Uzun
süreli açlık var, kan şekeri düşme söz konusu olabiliyor. Bu da kişinin bütün
biyolojisini etkileyebilir. Dolayısıyla bu ayda sağlıklı, dengeli, yeterli
beslenmeyi kısa süre içerisine sığdırmalıyız" açıklaması yaptı.
"8 ila 10 bardak
su mutlaka için"
Havaların şimdilerde çok sıcak olmadığına değinen Prof. Dr. Besler, Sıcak
olduğunda özellikle elektrolit ve su kayıpları söz konusudur. İftar ve sahur
arasında mutlaka suyunuzu eksik etmeyin. 8 ila 10 bardak su mutlaka için. Yani
1 buçuk- 2 litre sıvıyı, bu kısa zamanda almanız lazım. Çak, kahve demiyorum.
Tabii onları da içebilirsiniz ancak çok az ve açık olacak şekilde
tüketebilirsiniz" önerisinde bulundu.
"Hiçbir zaman
büyük porsiyonlar olmasın"
"İftarda orucunuzu açarken yapılan hatalardan biri de bir anda suya
yüklenmektir" diyen Prof. Dr. Besler, "Bir su bardağı ile orucunuzu
açabilirsiniz. Suyu içtikten sonra hurma, zeytin, bir küçük parça az tuzlu
peynir gibi şeyler yiyin. Beynimizin vücudumuzla konuşması 20-30 dakika alıyor.
Dolayısıyla beyin, yemeye başladıktan yarım saat sonra tokluk hissini vücuda
veriyor. Tabii iftar sofralarında muazzam çeşitlilik oluyor. Yapılan hata, ilk
yarım saatte hepsinin biranda tüketilmesidir. Kesinlikle az az, sık sık
yemeliyiz. Hiçbir şekilde aşırıya kaçmayacağız. Hiçbir zaman büyük porsiyonlar
olmasın" şeklinde konuştu.
"Ramazanda da
besin çeşitliliğini sağlamak önemlidir"
Ramazanda besin çeşitliliğinin sofralardan eksik edilmemesi gerektiği konusunda
da uyaran Prof. Dr. Besler, "Aşırı tuzlu, yağlı, şekerli yiyeceklerden,
tatlılardan uzak duracağız. Tatlı ihtiyacınız varsa ve illa şerbetli tatlı
tüketmek istiyorsanız çok az miktarda almalıyız. Her gün tüketmemeliyiz.
Mümkünse sütlü tatlıları tercih etmeliyiz. Meyvelere ağırlık vermeliyiz.
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi kızartma yemeklerden kesinlikle uzak
durmalıyız. Hamur işinden uzak duralım. Sahurda; süt, yumurta, yoğurt gibi
besinlerden faydalanın. Tahıllı ürünler tercih edin. Kan şekeri yükselten
pirinç, makarna gibi besinlerden uzak durup bulgur, tam tahıllı ürünler
tüketin. Bütün sebzeler de çok önemli" dedi.
"1-2 bardak
suyla sahuru geçiştirmek yanlış"
Sahur atlamamak gerektiğine de işaret eden Prof. Dr. Besler, son olarak şunları
söyledi:
"Uyumaya devam edip 1-2 bardak suyla sahuru geçiştirmek kesinlikle yanlış.
Çünkü ertesi gün kalktığınızda kan şekerindeki o istemediğimiz düşme çok daha
yoğun olacak. Dolayısıyla bulanıklar, işte baş dönmeleri, halsizlikler
yaşanacak. Gün içerisindeki sizden beklenen performansı
gerçekleştiremeyeceksiniz."